Subscribe to newsletter

Subscribe to the newsletter and you will know about latest events and activities. Podpisyvayse and you will not regret.

„Откривател”- вдъхновение и източник на идеи

Снежен ден. Кипящи от емоция и живот улици и тротоари. Цветна къща, отрупана с пухкав и вълшебен сняг. Това място излъчва спокойствие, тишина и хармония. Прекрачвам прага и пред мен се открива приказен, цветен и подреден свят – лавици, отрупани с примамващи любопитството предмети. Приканващи и искрящи, вълнуващи въображението, толкова сложни и едновременно така прости. Всяко нещо е на мястото, на което трябва да бъде – редът, който цари навсякъде е заразяващ. Иска ми се целият свят да е толкова подреден и приветлив.

_pnt4822

Чудейки се къде ли са всички, ги виждам – тях, Откривателите. Насядали удобно на мекия килим, гледат с интерес учителя. Заслушвам се, а историята е за създаването на молива. Да, за обикновения графитен молив. Този, който дори не забелязваме, а присъства в живота ни, откакто се помним. А приказката, разказваща неговата история, звучи толкова вълнуващо и интересно, че ме завладява на момента. Кара ме да грабна молива и да го изучавам с часове. Децата са погълнати. Чертаейки, рисувайки, експериментирайки с молива, са някак неусетно въвлечени в неговата история. Динамиката в стаята е изцяло променена – подреден хаос, всеки е зает с нещо. Текат дискусии и експерименти. Децата са щастливи, че могат да показват и да си помагат един на друг.

_pnt4841

Постепенно организмът, наречен училище, преминава в лежерен ритъм – свободно движение и подготовка за това, което предстои. След миг всичко отново придобива подредена и структурирана форма, всеки е въвлечен в дейност, следваща интересите му. Усеща се свободата и отговорността, с които всеки разполага. А именно да се развива според собствения си темп на развитие.

Атмосферата е хармонична. Всичко функционира като неразделна част от тази малка общност, в постоянно движение по пътя към съвършенството.

Автор: Теодора Иванова, след наблюдение в класна стая на Монтесори Основно Училище „Откривател“

img_1095