Subscribe to newsletter

Subscribe to the newsletter and you will know about latest events and activities. Podpisyvayse and you will not regret.

За да се справят по-добре в училище, децата трябва да тренират както телата си, така и ума си, смятат експертите

За да се справят по-добре в училище, децата трябва да тренират както телата си, така и ума си, смятат експертите

Карън Каплан

Внимание, родители: Ако искате да видите, че децата ви се справят по-добре в училище, накарайте ги да затворят учебниците, да оставят моливите и да излязат да играят навън.

Това е последният съвет на международна група експерти, които изследвали значението на физическите упражнения при децата на училищна възраст.

„Физическата активност преди, по време и след училище насърчава доброто представяне в училище при децата и младежите“, сочи ново консенсусно изявление, публикувано в Британското списание по спортна медицина (British Journal of Sports Medicine).

Screen Shot 2017-02-16 at 5.47.53 AM copyОсвен това физическите упражнения и добрата форма „влияят благотворно на мозъчната структура, мозъчната и когнитивната функция“, заключават експертите.

Групата от 24 изследователи от САЩ, Канада и Европа дадоха този съвет след внимателно разглеждане на последните научни и медицински изследвания за ползите от физическата активност при децата на възраст от 6 до 18 години. Експертите в различни дисциплини се събраха в Копенхаген тази пролет, за да оценят значението на всички видове физическа активност, включително през междучасията и часовете по физическо възпитание в училищата, организирани младежки спортни лиги и старомодната игра навън.

Въпреки че всички тези дейности изкарват децата от класната стая или ги отдалечават от писане на домашни, те все пак са добра инвестиция в академичните постижения, посочва консенсусното изявление. То показва, че дори една-единствена почивка за упражнения с умерена интензивност може да стимулира „мозъчната функция, когнитивната функция и доброто представяне в училище“.

Ползите обхващат още психологическата и социалната сфера, пишат експертите. Физическата дейност ще прочисти главите им, ще им помогне да се сприятеляват и ще ги накара да се чувстват по-уверени сред своите връстници, треньори и други възрастни.

Screen Shot 2017-02-16 at 5.47.53 AM

Всеки вид физическа активност е ценен, но целенасочените дейности предоставят допълнителни ползи, смятат експертите. Изявлението гласи още, че освен всичко друго физическите дейности насърчават „уменията за живот“ и „основните ценности“ като уважение и социална отговорност.

Не е изненадващо, че физическата активност, независимо дали е под формата на урок по тенис, футболен турнир, семеен излет или каране на колело до училище, също така подобрява физическото здраве. Съществува по-малка вероятност децата с добра сърдечна и белодробна функция и силни мускули да развият хронични заболявания като диабет и заболяване на коронарната артерия като възрастни, отбелязват експертите.

Поради всички тези причини училищата и общностите трябва да осигуряват на децата достъп до игрища, паркове и велоалеи, гласи още изявлението.

Screen Shot 2017-02-16 at 5.48.11 AM

И ако се притеснявате, че синът ви или дъщеря ви ще загуби ценно време, вместо да прегледа доклад за книга или да зубри за изпит, можете да се успокоите.

„Доказано е, че времето, прекарано извън академичните уроци в полза на физическата активност, не е за сметка на доброто представяне в училище“, смятат експертите.

Източник: Los Angeles Times

Leave A Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *